Tuesday, June 4, 2013

impian dan angan-angan

habis belajar...
kerja kat ward 3 tahun...
ada rezeki, sambung belajar...
sambung kerja balik...
dah puas kerja, join team sukarelawan...

bapak yang senyap pun bersuara...

"bilalah kitak mok kawen?"
errr...
senyum2...jangan stress..=)

Tuesday, April 30, 2013

something to share

The Prophet ﷺ said: “Be satisfied with what Allah has apportioned for you & you will be the richest of people.” (Narrated Ahmad & Tirmidhi)


p/s sepanjang posting.. banyak pengajaran =)

senyum2...jangan stress..=)

Monday, April 8, 2013

Burn!!

First week of clinical attachment...
Terus dihantar ke burn unit..
*telan air liur

Sebelum masuk ward gik dah lemah semangat...
Nang rasa nak nangis bila tengok jadual...
 Bukan rasa gik dah, nang dah nangis dah pun...
Kotan takut tek...
Gila kau x nervous.. Huhu

First day, masuk2 ward terus berpeluang tangga hydrotherapy...
Di sinilah penderitaan bermula....
Bunyi macam best.. Tapi seksa woooo.... Org tua, muda, baby, semuanya mengalirkan air mata masing2... At least dua kali sehari =3
Aku nangga gik berasa.... Apa gik pesakit nak?

Kau tauk apa nya polah??
Nya debride segala pun, biofilm layer pakei blade!

Bayangkan kau ada luka...
Luka kau ya tek di tekan2 oleh org.... Di tarit2 kulit mati... Buang nanah... Layer kaler kuning ya...
Apa rasa kau??
Tapi ya lah cara supaya kau tek sembuh dengan cepat.....

Ko paham x betapa rasa nak nangis nya aku nangga...???
 Nasib bait muka cover pakei mask... Tapi nampak juak la bigik mata mencerlang (betul ndak ka ayat aku tok )
Dari jauh jak nangga....
Tapi esok lusa nya macam dah biasa nangga, xla takut ne...

So far, semua patient yang undergo debridement and wound dressing kat cya nang lah kesakitan... Walaupun sesetengahnya diberik painkiller masih juak berasa aie... :( tedah na nangga teradeh2...
Melileh jak air matanya tek...

X sangka ada ward sekacak ya di cya... Kedak hotel 5 bintang you!!
Beraircond gik ya... Pintu depan nak masuk ada dua... Nak masuk bukit ya pun ada dua gik... Nang rasa macam hotel.. Dah la bilik seorang dua jak...

Aku tek sakai =.='
senyum2...jangan stress..=)

Saturday, March 30, 2013

dah nak posting lagi!

uhuk... uhuk..
asal entry je.. pasal posting..
ahhaa.. cycle goes on..
bukak sem baru.. belajar dan posting!
sem ni sebulan belajar dalam kelas... selebihnya nun di ward..

asal nak masuk ward... mak aih.. gelabah.. nervous.. nak terkencing.. semua ada..
dpat adapt ataupun tak... staff garang ka.. silap procedure ka..
aiyaa...

getting interesting in every semester...
sekarang ni dah masuk nak buat segala invasive procedure..
ketaq lutut oi..

before masuk ward, nak prepare diri dgn menatap gambar2 worst case scenario...
first rotation kena kat burn ward...
ada yang terkejut second day terus x mok dtg ward klak.. mati kita =.=

paling teruk pernah tgok pun nampak tulang lutut jak...
ya pun seminggu baruk nak berani dirik megang patient...
jari putus pun dah san nyawa nangga... mun nok sigek badan?
maok x aku yang pengsan..


sila nangis


semoga diri ini mempunyai ketabahan untuk menatap... doakan..
toodles!




senyum2...jangan stress..=)

Sunday, December 9, 2012

we both know...





hear this...


It's better if we just let this come crashing downThere's no way to fix it nowWe're lost in the crowd and our love will soon decayJust look at the mess we've madeWe both know that we can't stayI'm sorry but I can't stay
 

senyum2...jangan stress..=)

Saturday, December 8, 2012

mom...dad


Ini entry sebak… sila pangkah jika bebual (bahasa Sarawak)

To mom and dad…

Thanks for everything…
Terima kasih sbb lahirkan org… jaga org…
Masa kecil, aku mmg dilarang keluar dari compound jarak penglihatan diorang…
Nak keluar dgn kawan, x boleh… nak lepak malam2.. x boleh…
Aku rasa terkongkong… and now I know why…

Masa dah form 4.. result aku sgat teruk… sangat2..
Aku down…
Time down, diorang bagi motivation…
Result spm… xpayah nak cakap..
But still diorang tak pernah putus asa dgn anak sorang nih…
Walaupun diri memang dah putus asa…

Time dekat asrama sanggup turun Kuching keesokan hari sbb aku nangis gaduh dgn kawan…
First day spm, sanggup dtg bagi support…
Kerja lebih nak bagi anak2 senang…
Turun naik hantar org tuisyen..
Walaupun letih…

X suruh pun aku buat kerja2 rumah… (so.. jangan marahkan aku hokey)

Mak kata “ktk belajar jak… klak mak buat kerja rumah” despite nya letih dengan kerja2 kat skolah…
Ayah kata… “jangan bingong nak bayar yuran, bayar rumah.. ktk belajar jak… klak bapak pikei macam nei nak bayar”

Dari kecik… mak ayah mmg tekankan hal pelajaran… so.. hal2 rumah mmg mak yg uruskan..

sampai la ni.. aku nak belajar masak pun mak aku cakap, "klak ktk kawen pandei juak bah"..
ohmyyy.. mak aku rilek.. aku yang gelabah...  =.=
aku yang nak kawen nanti hokey.. x kan nak hidang mak mertua telur goreng?
cari nahas namanya...

Tambah2 lagi bila masuh sekolah menengah, masuk boarding school…
Aku baru reti nak guna washing machine lepas spm…
Masak nasi… baru reti nak masak nasi… thank you shen.. moon =)
Nak masak lauk? X payah tanyak, paham2 dikpun lah ooo..

dalam proses belajar dgan housemates yang semua terer masak you know... =.= *malu aku

sorry selalu bebankan mak ayah…
selalu terkasar bahasa… selalu terlepas kata…
sob2…

I will make them proud one day… InsyaAllah




mom.. dad..  do I make you proud?

p/s motip? aku homesick sebenarnya

senyum2...jangan stress..=)

Friday, December 7, 2012

jaga kesihatan please.....


Hey y’all…
Dah lama dah kott… tak update..
Banyak yang berlaku sebenarnya… Cuma.. aku malas..
Malas nak menulis… bahaha BOO me!!

Just came back from Normah medical centre…
Visiting my friend’s dad…
Fatty liver… portal hypertension…. and there is a tumor found… but still, not sure wether it is malignant or benign cell… *sigh
Pity them…. As her father is the sole bread winner of the house…
Bertabahlah wahai Sabrina… =) she may look tough but inside she is very worried…


ihsan en google



Last week… my cousin had been admitted to the hospital… buah pinggang dia dah kecut.. =.=
So much urea retained in her body… so… peritoneal dialysis was done...
Without any distinct sign and symptoms…  tau2 dah kena…


Buat aku semakin seram…. *gulp
Nak pergi bersenam…*kecut  haha okbai


Sila jaga kesihatan diri =)

senyum2...jangan stress..=)